Tato webová stránka používá cookies

Za účelem zkvalitnění našich služeb používáme na této stránce soubory cookies. Pro více informací přejděte na
Podmínky pro používání internetových stránek.

Funkční cookies Tyto cookies jsou nezbytné pro správné fungování webové stránky a proto je není možné vypnout.
Analytické cookies Analytické cookies nám pomáhají sledovat a analyzovat způsob v systému Google Analytics 4, jakým návštěvníci interagují s naší stránkou. Tyto informace nám umožňují vylepšovat obsah a poskytovat lepší uživatelský zážitek.
Marketingové cookies Čtení a zapisování cookies pro marketingové účely pro reklamní systémy jako je např. Google Ads či Sklik. Tyto cookies nám umožňují sledovat chování uživatelů a měřit výkon webu a efektivitu našich reklamních kampaní.
Personalizovaná reklama Remarketingové cookies nám umožňují prezentovat vám personalizovanou reklamu na základě vašich předchozích interakcí s naší stránkou v systémech jako je Google Ads, Sklik.
Využití osobních dat Touto volbou nastavíte souhlas s odesíláním a zpracováním vašich osobních údajů společnosti Google pro účely cílení a vyhodnocování online reklamy a cíleného marketingu.
Preventivní onkologický screening
icn
Logo MY CLINIC

Nízkosacharidová strava v diabetologii 29.06.2022

Věděli jste, že aktuálně se s cukrovkou léčí zhruba každý desátý Čech? A že podle Světové zdravotnické organizace lze až polovině případů tohoto onemocnění předejít vhodným životním stylem? Vyvážená strava a přiměřený pohyb zde hrají zásadní roli.

img

Léčbou a prevencí cukrovky, odborně diabetes mellitus, se zabývá medicínský obor diabetologie. Specializovanou ambulanci diabetologie najdete také v My Clinic. Velký důraz klademe na prevenci obecně a nejinak je tomu i v případě cukrovky. Pro členy našich programů My Personal a My Exclusive je diabetologické vyšetření včetně doporučení ohledně vhodné stravy již součástí balíčku služeb. Bližší informace o programech zdravotní péče získáte zde.



V My Clinic se problematikou diabetu dlouhodobě zabývá MUDr. Hana Jandíková, PhD. z ambulance endokrinologie a diabetologie. V následujícím článku paní doktorka vysvětluje, jak lze s cukrovkou bojovat či ji účinně předcházet, a to vhodnou úpravou množství sacharidů v našem jídelníčku.

Objednat se k lékaři

Kolik cukru opravdu potřebujeme?

V rámci praxe diabetologie se v posledních deseti letech objevuje nový pohled na dietní režimová opatření. Dosavadní doporučení udávají, že 50—60 % energetického příjmu mají tvořit cukry, do 35 % tuky a 10—20 % bílkoviny. V počátcích mé praxe jsem pacientům vydávala vzory jídelníčků se 150 gramy až 250 gramy cukrů na den. Jídelníčky mají pacientovi ukázat, jak se stravovat, snížit kalorický příjem a co nejvíce rozložit jídlo do mnoha porcí denně. Přesto jsem si kladla otázku, proč by tělo, které si nedokáže s cukry poradit, mělo přijímat 250 g cukrů denně.

Za cukry neboli sacharidy označujeme všechny vstřebatelné cukry. Dělíme je na dvě skupiny. Jednoduché cukry představují všechna sladidla, ovoce a mléčný cukr. Složité vstřebatelné cukry se metabolizují pomaleji, jsou tedy pro diabetiky výhodnější (například celozrnné pečivo, hnědá rýže, brambory, luštěniny). Žádný z těchto sacharidů není nezbytnou živinou pro člověka, tělo si své nároky na energii získá z bílkovin a tuků.
 

Co to vlastně je cukrovka?

Podstatou onemocnění diabetes mellitus je absolutní nebo relativní nedostatek inzulinu. Hormonu, který nezbytně potřebujeme, aby zpracoval cukr přicházející ze stravy. Diabetici 1. typu inzulin vyrábět nedokážou, proto je nutné inzulin aplikovat injekčně ke každému jídlu či svačině. Diabetici 2. typu mají na počátku onemocnění zcela odlišný problém. Jejich slinivka pracuje, inzulinu mají spoustu, ale tělo ho nepoznává a nereaguje na něj. Tomuto jevu říkáme inzulinová rezistence. Léčba diabetika 2. typu tabletami spočívá ve snižování závažnost rezistence na inzulin (případně nutíme slinivku k větší tvorbě inzulinu, aby tuto poruchu překonala). Postupem času se slinivka vyčerpá a nastává fáze, kdy je zapotřebí aplikovat inzulin tak, jako je tomu u diabetika 1. typu.

Čím více cukrů obsahuje porce jídla, tím více inzulinu je zapotřebí. U diabetika 1. typu musíme správně spočítat dávku inzulinu k danému jídlu. Výpočet, kolik inzulinu je zapotřebí dodat, aby pokryl porci jídla a výsledná hladina cukru byla v normě, bývá velmi obtížný. Musíme počítat s tolika proměnnými (psychické a fyzické zdraví v daném okamžiku, fyzická aktivita posledních několika dnů, typ stravy a způsob přípravy, dokonce i časový úsek dne), že se velmi často netrefíme. U diabetika 2. typu dojde ke stimulaci slinivky, nadměrné tvorbě inzulinu a každým takovým jídlem se zkracuje její životnost.

Čím více je organismus pod vlivem inzulinu, tím více ukládá tuků, přibírá. Při vysokých hladinách inzulinu nemůže tělo spalovat kalorie, pouze ukládá energii do tukových zásob a brzy přichází hlad. Dostáváme se do začarovaného kruhu.
 

Jak udržet hladinu cukru pod kontrolou?

Pro diabetika 2. typu je zhubnutí základním předpokladem úspěchu v léčbě. Od počátku své praxe jsem si oblíbila příklady jídelníčků se 150 gramy cukrů na den. Když jsem poprvé slyšela název "low carb — nízkosacharidové" stravování, ihned mě zaujal. Čím slinivce prospěji, aby sloužila co možná nejdéle? Snížím množství cukrů ve stravě, tím se sníží nutnost produkce inzulinu. Umožní se tělu spalovat a začarovaný kruh se rozmotává.

Při nízkosacharidovém stravování se doporučuje konzumovat přibližně 50—130 gramů cukrů denně.

Upozorňuji, že přísná "ketodieta" s omezením cukrů do 30—50 gramů na den je již velmi striktní, značně omezuje výběr potravin. Skladba takového jídelníčku musí být precizně promyšlená, aby nedocházelo k nedostatku některých základních vitamínů a minerálů. Větší opodstatnění má u diabetika 1. typu s velmi obtížně korigovatelnými hodnotami cukru v krvi.
Ve své praxi se zaměřuji na mírnější formu, kdy je možné konzumovat omezeně i některé přílohy či ovoce. Při nízkosacharidovém stravování se procentuálně zvyšuje zastoupení tuků v jídelníčku. Neznamená to však, že diabetik může neomezeně uzeniny, tučné maso, sýry a další tučné mléčné výrobky. Tato forma stravování předpokládá velmi pečlivý výběr zdraví prospěšných tuků. Snažíme se vybírat rostlinné zdroje a jídelníček stavět na zelenině a kvalitních bílkovinách.

Běžným doporučením pro diabetiky 2. typu je jíst 5—6x denně menší porce, čímž udržujeme slinivku stále v pozoru, aby pracovala dodávala inzulin. Určitá skupina pacientů je s pravidelnými menšími dávkami jídla spokojenější, protože by při sebemenším hladu snědla nekoordinovaně podstatně větší porce. Některým lidem však toto rozvržení nevyhovuje, dokonce se musí ke svačinám nebo snídaním nutit. To je samozřejmě nesmysl, platí zcela racionální pravidlo: Jez pouze, když přijde hlad a dopolosyta. S nízkosacharidovou stravou založenou na tucích a bílkovinách nemáte potřebu svačit, jídlo se zpracovává déle. Pacienti pak jedí běžně dvakrát nebo třikrát denně. Jejich slinivka v mezidobí odpočívá a inzulinu je zapotřebí jen málo.

Nízkosacharidový režim, nikoliv přísnou ketodietu (cukry pod 30 gramů na den), považuji za jedno z nejpřirozenějších typů stravování diabetika či "prediabetika", pacienta s mírnější poruchou zpracování cukrů.

Naše jídelní návyky ovlivňují geny, zvyklosti v rodině a například i pracovní nasazení. Všechny aspekty životního stylu je zapotřebí vzít v potaz a vybrat to, co konkrétnímu pacientovi vyhovuje.

V My Clinic klademe důraz na individuální přístup ke každému klientovi. Diabetologické vyšetření včetně konzultace ke zdravému životnímu stylu je součástí balíčku služeb pro všechny členy našich zdravotních programů My Personal a My Exclusive. Pro více informací volejte naši klientskou linku 222 900 900.

Klientská linka img +420 222 900 900

Po - Čt 7.30-18.00, Pá 7.30-16.00